«Έξυπνη» εφαρμογή του ΤΕΙ Αθήνας στα Τρίκαλα
Tα μνημεία «ζωντανεύουν» στα κινητά και αυτοπαρουσιάζονται.


Πώς θα σας φαινόταν αν ένας άψυχος ζωγραφικός πίνακας ή ένα γλυπτό σε ένα μουσείο άρχιζε να σας «μιλά»;
Μια καινοτόμος εφαρμογή του ΤΕΙ Αθήνας (Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Διατάξεων & Υλικών) «ζωντανεύει» άψυχα αντικείμενα και τους δίνει οντότητα. Μέσω διαδικτύου ο χρήστης κινητού τηλεφώνου που βρίσκεται μπροστά ή κοντά στο γλυπτό, τον πίνακα κλπ αρχίζει να λαμβάνει πληροφορίες για αυτό στο τηλέφωνό του.

Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή λειτουργεί ήδη στα Τρίκαλα, όπου έχουν τοποθετηθεί ασύρματοι πομποί (beacons) σε 5 σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (Ασκληπιείο, Κεντρική Πεζογέφυρα, Παλαιές Φυλακές, Φρούριο, Τζαμί).
Τα beacons, ασύρματοι πομποί που μοιάζουν με ταμπελάκια και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό (30 ευρώ μαζί με τις μπαταρίες) και έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 9 μήνες, τοποθετούνται στα σημεία που μας ενδιαφέρουν. Αυτά εκπέμπουν ένα κωδικό. Τα smartphones (android και ΙOS) λαμβάνουν αυτόν τον κωδικό και με μια εφαρμογή που πρέπει να έχει «κατεβάσει» ο χρήστης στο κινητό του, αρχίζουν να ρέουν οι πληροφορίες για το σημείο (μνημείο κλπ).

Η συγκεκριμένη προσπάθεια, υλοποιήθηκε εξ' όλοκλήρου εντός του ΤΕΙ Αθήνας και για την ολοκλήρωση της απασχολήθηκαν μόνο φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή τους Γιώργου Χλούπη.

O κ. Χλούπης εξηγεί: «Εκτός από την αυτοπαρουσιάση των μνημείων, μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις. Π.χ μια λακούβα στο δρόμο μπορεί εγκαίρως να προειδοποιεί τον οδηγό στο κινητό ότι είναι στα 100 μέτρα για να προσέξει. Ή να εφαρμοστεί σε συστήματα ασφάλειας για την είσοδο και εξόδο των επισκεπτών σε ένα κτίριο. Πρόκειται για το αποκαλούμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων» (internet of things). Ως το 2025 εκτιμάται ότι εκατομμύρια συσκευές θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο και να αποκτούν ψηφιακή αντότητα.»

«Η πιλοτική εφαρμογή στα Τρικάλα έχει εμβέλεια 100μ, δουλεύουμε στο εργαστήριο να την επεκτείνουμε στα 400μ, όπως και να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής των μπαταριών. Στα Τρίκαλα κάνουμε την πρώτη εφαρμογή, επειδή εκεί βρήκαμε τα πιο ευήκοα ώτα. Συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δήμητρη Παπαστεργίου και αμέσως ξεκίνησε η συνεργασία μας.» τονίζει ο κ. Χλούπης.

Ο Γιώργος Χλούπης κάλεσε μέσω της ΕΡΤ Λάρισας κάθε ενδιαφερόμενο, δήμο, επιχείρηση κλπ, να στρέψει το βλέμμα του στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και να αρχίσει συνεργασίες που έχουν θα έχουν άμεση εφαρμογή στη λειτουργία και την καθημερινότητά τους. «Είναι κρίμα» είπε «να έχουμε τόσο καλούς ερευνητές εδώ στην Ελλάδα με σπουδαίο έργο και να μένει η δουλειά τους αναξιοποίητη.»Πώς δουλεύει: Είναι εξαιρετικά απλό:
  • Στα σημεία που υπάρχει το χαρακτηριστικό ταμπελάκι των beacons, ενεργοποιούμε το Bluetooth και τις υπηρεσίες τοποθεσίας (location) της συσκευής.
  • Εγκαθιστούμε στην android συσκευή έναν physical web browser. Συνιστάται ο physical web https://play.google.com/store/apps/details?id=physical_web.org.physicalweb&hl=en.
  • Πριν την πρώτη χρήση του physical web browser πρέπει να κάνουμε την εξής ρύθμιση: Στην επιλογή settings (πάνω δεξιά) και στο πεδίο Physical Web Service πατά και επιλέγει τη ρύθμιση Development Open Source Physical Web Service».
  • Έχοντας ανοιχτή την εφαρμογή στο υπόβαθρο, μόλις βρεθούμε στην εμβέλεια ενός beacon, στην οθόνη της εφαρμογής θα εμφανίζεται το link της σελίδας, στην οποία γίνεται η ανακατεύθυνση οπότε πατώντας το, ανοίγει και η σελίδα.
  • Εναλλακτικά, σε κινητά με android 5 και μεταγενέστερο, όταν βρίσκονται στην εμβέλεια ενός beacon, θα εμφανίζεται μία ειδοποίηση (στη λίστα με τις ειδοποιήσεις).
Ενδεικτικά αποσπάσματα δημοσιευμάτων (στα παρακάτω link) για την δημιουργία της πρώτης πανελληνιας πιλοτικής εφαρμογής της τεχνολογίας beacon σε χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος:


http://www.ert.gr/ta-mnimia-zontanevoun-sta-kinita-mas-ke-aftoparousiazonte/

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/trikala_eksypnes_efarmoges_gia_tous_polites-64516479/

http://webtv.ert.gr/ert3/protoporiaki-touristiki-efarmogi-sta-trikala/

http://trikalacity.gr/beacons/

http://trikalain.gr/synergio-tis-ert-sta-trikala-gia-ta-beacons/

http://www.lifo.gr/now/greece/114642

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2382500/se-efarmogi-to-sistima-pliroforisis-beacons-stin-poli-ton-trikalon?ref=rel

<< Ανακοινώσεις του ΤΕΙ ^ Αρχή Σελίδας