Πρωθυπουργός: Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά γίνονται Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης είναι τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να γίνουν  Πανεπιστήμιο Δυτικής Ατικής.
Αυτό ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την  επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας στις 9/5/2017. 

Δείτε εδώ τα σχετικά βίντεο:

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
http://video.noc.teiath.gr/?p=2309

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά
http://video.noc.teiath.gr/?p=2309


 

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τα δύο ΤΕΙ θα συγχωνευθούν, μετά από διαδικασίες αξιολόγησης σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έσπευσε να διευκρινίσει: «Είμαστε σε επικοινωνία με τις δύο διοικήσεις για να εξαντλήσουμε τα περιθώρια μέσα από προσεκτικές κινήσεις, ώστε να δούμε, αν μπορεί αυτό να γίνει».

Ειδικότερα σχετικά με το θέμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

“Προχωράμε  και σε μια διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που πρέπει να μην είναι κατ’ όνομα αλλά κατ’ ουσία. Κι αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και με τους τίτλους των σπουδών.
Και θα σας πω ότι ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια  μέσα από μια εμβληματική πρωτοβουλία, που έχει ειδική αναφορά στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που όπως θα γνωρίζετε, συνεργάζονται αρμονικά  για την επίτευξη των στόχων τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόθεσή μας λοιπόν και επιθυμία μας, είναι μετά από διαδικασίες αξιολόγησης, αυτά τα δύο Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να δημιουργήσουν ένα νέο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ένα νέο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτού του Πανεπιστημίου, που βεβαίως θα έχει τμήματα 4ετούς φοίτησης που θα προκύψουν από τη συγχώνευση των αντίστοιχων τμημάτων που είναι στα δύο Ιδρύματα,  θα δημιουργηθούν και θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.
Ουσιαστικά προχωράμε σε μια ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ξεκινώντας από τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν είπατε για δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας εννοείτε ότι θα καταργηθεί το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά και θα συγχωνευτούν τα Τμήματα;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μίλησα για την προοπτική μέσα από διαδικασίες προσεκτικές και με σταθερά βήματα αξιολόγησης των Τμημάτων να έχουμε τη συγχώνευση των δύο Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη δημιουργία ενός νέου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και ταυτόχρονα με τη συγχώνευση των Τμημάτων που θα έχουν  ίδιο αντικείμενο, μίλησα και για τη δυνατότητα ίδρυσης νέων διετών Τμημάτων επαγγελματικού προσανατολισμού. Μίλησα γι' αυτά τα δύο συγκεκριμένα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα ΤΕΙ κατ' αρχήν είναι ΑΕΙ, είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Λέμε, επειδή έχουν τα συγκεκριμένα ΤΕΙ εξαιρετικά υψηλού επιπέδου Τμήματα και ήδη συνεργάζονται εδώ και χρόνια, να διερευνήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Είμαστε σε επικοινωνία και με τις Διοικήσεις και με πολύ προσεκτικά βήματα θέλουμε να δούμε αν αυτή η προοπτική που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ρεαλιστική. Εμείς είμαστε δεσμευμένοι στο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μελέτης και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε.

 


Δήλωση του Προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας.


Το ΤΕΙ Αθήνας χαιρετίζει την εξαγγελία του πρωθυπουργού

Η Διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας χαιρετίζει την εξαγγελία – «εμβληματική πρωτοβουλία», όπως ο ίδιος ανέφερε, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως διάδοχο σχήμα του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί δικαίωση των πολυετών άοκνων ακαδημαϊκών προσπαθειών του Ιδρύματός μας στην εκπαιδευτική, ερευνητική και αναπτυξιακή διαδικασία, όπως και στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφειά του.

Οι προσπάθειες αυτές άλλωστε έχουν ήδη αποτυπωθεί στην άριστη και μετ' επαίνων Εξωτερική Αξιολόγηση του ΤΕΙ Αθήνας «worthy of merit» από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Στη νέα πρόκληση, που διανοίγεται, θα συνδράμουν καθοριστικά, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματός μας, σε αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους του ΤΕΙ Πειραιά, για την καταξίωση του νέου Πανεπιστημίου στη χώρα και διεθνώς.

Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος
Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας

 

 

 


<< Eπικαιρότητα ^ Αρχή Σελίδας