Συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Β.Λεβέντη με αντιπροσωπεία του ΤΕΙ Αθήνας

 

Με πρωτοβουλία του Προέδρου  Βασίλη Λεβέντη - στο πλαίσιο των δράσεων της Ένωσης Κεντρώων για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη  Βουλή των Ελλήνων με αντιπροσωπεία του ΤΕΙ Αθήνας, που εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Προέδρου Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Γαβριήλ Αμίτση, την  Ντορίνα Βαρβιτσιώτη Οικονομολόγο και Υπεύθυνη για θέματα κοινωνικής ευθύνης και Έρρικα Σημαδοπούλου συνεργάτιδα Προέδρου Βασίλη Λεβέντη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάσθηκε εκ μέρους του ΤΕΙ Αθήνας η εξέλιξη της διαδικασίας για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προέλθει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά, και αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου του νέου Πανεπιστημίου, που θα αποτελέσει το δεύτερο μεγαλύτερο ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα πορίσματα πρόσφατων ερευνητικών πρωτοβουλιών του ΤΕΙ Αθήνας σε κρίσιμους τομείς δημόσιων πολιτικών, όπως η κοινωνική ένταξη, η προστασία των αστέγων, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική καινοτομία.

Ο Πρόεδρος   Βασίλης Λεβέντης χαιρέτισε τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου,  τόνισε τη σκοπιμότητα εθνικής συναίνεσης και διακομματικής υποστήριξης του, με στόχο να αποτελέσει καλή πρακτική για την αποτελεσματική αξιοποίηση του ρόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, και ανέδειξε τα πλεονεκτήματα άμεσης νομοθετικής του κατοχύρωσης, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Επισήμανε, μάλιστα την ανάγκη προώθησης εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων του νέου ιδρύματος σε πεδία αυξημένου ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όπως η κοινωνική προστασία, η κοινωνική στέγαση και η κοινωνική εργασία, που μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω της δημιουργίας αυτοτελών Τμημάτων με σχετικά γνωστικά αντικείμενα.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του κ.Βασίλη Λεβέντη Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων για το ίδιο θέμα με τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννη Γκόλια, Καθηγητή Σχολής Πολιτικών Μηχανικών.    

Ο κ.Καλδής

Ζητήσαμε από τον Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή, Αναπληρωτή Προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας, να μας μεταφέρει το τι ακριβώς συζητήθηκε σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο ίδιος μας είπε τα ακόλουθα:

«Καταρχήν, πρέπει να αναφέρω ότι ο κ. Λεβέντης είναι φίλος του ΤΕΙ Αθήνας και εξαιρετικά αγαπητός στους φοιτητές του.

Μάλιστα, είναι συχνές οι συναντήσεις του με τους φοιτητές Ιδρύματος, όπου πίνοντας καφέ, συζητά μαζί τους και μοιράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς για τις σπουδές τους αλλά και για ευρύτερα θέματα. Επίσης, μεταφέρει προσωπικές εμπειρίες του από τις σπουδές του ως Πολιτικού Μηχανικού στο  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τις μεταπτυχιακές του στο Μόναχο της Γερμανίας, τη δράση του στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και τις επαγγελματικές και πολιτικές εμπειρίες του.

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έχει χαιρετίσει την ίδρυσή του ως διάδοχο σχήμα του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και θεωρεί ότι είναι προσπάθεια εθνικού χαρακτήρα με ξεχωριστή χρησιμότητα για την κοινωνία και την οικονομία, που ξεπερνά τα τοπικά όρια.

Ακόμη, διαπιστώνει ότι, από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2017-18, επίκειται προβληματική Διοίκηση στο ΤΕΙ Αθήνας, τουλάχιστον επί οκτάμηνο και ιδιαίτερα ανησυχεί για αυτή την εξέλιξη, που θεωρεί ότι δεν είναι αντάξια για το κύρος του Ιδρύματος, το προσωπικό και τους φοιτητές του και τις προοπτικές του.

Αυτό οφείλεται στη λήξη της θητείας του νυν Προέδρου του κ. Μπρατάκου την 31 Αυγούστου 2017, λόγω συνταξιοδότησής του, στη διαδοχή επί τρίμηνο, ήτοι μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2017, από τον αρχαιότερο καθηγητή προκειμένου να διενεργήσει εκλογές για νέο Πρόεδρο, όπου θα αναλάβει από 1 Δεκεμβρίου 2017 και ότι στη συνέχεια, γύρω στο Μάρτιο 2018, αναμένεται να καταργηθεί αυτός λόγω εγκαθίδρυσης Διοικούσας Επιτροπής από το Υπουργείο Παιδείας του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.  

Για τα παραπάνω και θεωρώντας ότι υπάρχει εθνική συναίνεση για το νέο Πανεπιστήμιο και έχοντας σκοπό να αποφευχθούν επαπειλούμενες δυσλειτουργίες,  δήλωσε ότι, θα αναλάβει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία και σύνταξη διάταξης νόμου, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας και τα λοιπά κόμματα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με Διοικούσα Επιτροπή από την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού έτους 2017-18, δίνοντας παράλληλα τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις οργάνωσης και λειτουργίας στον Υπουργό Παιδείας.

Η εν λόγω διαδικασία θα γίνει εκτός του νομοσχεδίου με τίτλο: «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις» που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προς συζήτηση την 31η Ιουλίου».

 
<< Εκδηλώσεις ^ Αρχή Σελίδας